Strasbourgi Figyelő

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának fontosabb friss döntéseinek összefoglalása

Hír

Rendkívüli ügyrendre állt át a Bíróság – ezek a legfontosabb változások

A Bíróság friss közleményében tudatta, hogy a rendkívüli helyzetre és a francia hatóságok intézkedéseire tekintettel kivételes intézkedéseket vezet be, amik számos ponton érintik a Bíróság működését.

A közlemény kiemeli, hogy a Bíróság legfontosabb funkcióit a távmunka eszköztárát felhasználva változatlanul ellátja,

különösen a prioritást élvező, és/vagy ideiglenes intézkedést igénylő ügyekben nem lesz fennakadás.

Ideiglenes intézkedést a Bíróság akkor hoz, ha azonnali és visszafordíthatatlan sérelem veszélye áll fenn. Ilyenkor az érdemi döntésig a Bíróságnak joga van a részes államoknál kezdeményezni például a vitatott intézkedés végrehajtásának felfüggesztését. Ilyen lehet egy esetleges kitoloncolás olyan célállamba, ahol a kérelmező élete veszélybe kerülne.

A Bíróság már eddig is priorizált az ügyek között. Az első helyen kiemelt kategóriába a kérelmező életét vagy egészségét potenciálisan veszélyeztető ügyek, a szabadság esetleges jogellenes elvonásával kapcsolatos kérdések és a kérelmező személyes vagy családi szféráját közvetlenül érintő esetek tartoznak. A gyermekek helyzetét érintő ügyeket ezen ügycsoporton belül is fokozott gyorsasággal bírálja el a Bíróság.

Gyakorló jogászok számára fontos információ, hogy a Bírósághoz fordulásra nyitva álló, a jogerős hazai döntéstől számított

hat hónapos kérelem-benyújtási határidőt a Bíróság március 16-tól egy hónappal meghosszabbítja.

A márciusra és áprilisra kitűzött meghallgatások elmaradnak, a március 16-án még le nem járt, egyes eljárási cselekményekre vonatkozó határidők egy hónapos időtartammal meghosszabbodnak. A Bíróság épülete zárva tart.

A közlemény is kiemeli, hogy a helyzetet a Bíróság folyamatosan figyelemmel kíséri. Nem kizárható a most elrendelt szabályok hosszabb ideig fenntartása, egyes intézkedések meghosszabbítása, vagy akár új intézkedések bevezetése sem.

A Strasbourgi Figyelő blogon minden fontos, a Bíróság működését és a kérelmezők jogait érintő hírről beszámolunk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és mi hetente megküldjük Önnek a legfrissebb strasbourgi ügyek összefoglalóját!

Címlapkép: a Nagykamara üres tárgyalóterme. Forrás: https://bit.ly/2U64kkx

 

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás