Strasbourgi Figyelő

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának fontosabb friss döntéseinek összefoglalása

Hír

Megszűnt Oroszország tagsága az Európa Tanácsban – a Bíróság felfüggeszti az állam elleni kérelmek vizsgálatát

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága a tagállamok külügyminisztereiből álló, kötelező erejű döntéseket hozó testülete. A Bizottság állandó működését az Európa Tanácshoz delegált tagállami állandó képviselőkből álló hivatali szervezet biztosítja.

 

A testület március 16. napján tartott rendkívüli ülésén

egyhangú döntéssel, azonnali hatállyal megszüntette az Orosz Föderáció tagságát az Európa Tanácsban.

A határozat rögzíti, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziója súlyosan sérti az Európa Tanács statútumában rögzített közös célokat és értékeket.

Oroszország több mint 25 éve, 1996 február 28-án lépett be a Tanácsba.

A döntést megelőző napon az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése állásfoglalást fogadott el, amelyben szolidaritásáról biztosította Ukrajnát, és a Tanács értékeivel összeegyeztethetetlen hadműveletek azonnali befejezésére és csapatai visszavonására hívta fel Oroszországot.

Ugyanezen a napon az orosz kormány kilépési nyilatkozatot juttatott el az Európa Tanács főtitkárához, amiben kijelentette, hogy az Orosz Föderáció fel kívánja mondani az Emberi Jogok Európai Egyezményét is.

A Bíróság az események fényében úgy döntött, hogy az Oroszország elleni kérelmek vizsgálatát határozatlan időre felfüggeszti.

 

Az orosz külügyminisztérium azt ígérte, az Egyezmény felmondása nem érinti majd az orosz emberek jogait, a Bíróság már meghozott döntéseinek végrehajtása pedig folytatódhat – amennyiben azok nem ellentétesek az orosz alkotmánnyal.

 

✉ Iratkozzon fel hírlevelünkre, és mi rendszeresen megküldjük Önnek a legfrissebb strasbourgi ügyek összefoglalóját!

Címlapkép: 26 év tagság után leeresztik az Orosz Föderáció zászlaját az Európa Tanács épülete előtt. (AP Photo/Jean-Francois Badias)

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás