Strasbourgi Figyelő

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának fontosabb friss döntéseinek összefoglalása

Hír

Navalnijt azonnal szabadlábra kell helyezni

2021. február 17.

Alekszej Navalnijt 2020. augusztus 20-án egy Novicsok nevű, szovjet fejlesztésű idegméreggel mérgezték meg. A politikust gyógykezelésre Németországba szállították, ahol hónapokig lábadozott. 2021. január 17-én azonban hazatért Oroszországba, ahol gépét először átirányították a tervezett reptérről, majd a kijelölt leszállóhelyen azonnal letartóztatták. Felesége, ügyvédje nem tarthatott vele. A hatóságok arra hivatkoztak, hogy azzal, hogy elmulasztott jelentkezni az orosz hatóságoknál, megszegte egy korábbi feltételes szabadságra bocsátásának feltételeit. Az orosz bíróság február 2-án három és fél év letöltendő szabadságvesztést szabott ki az ellenzéki politikusra. A New York Times elemzése szerint egy olyan, a szovjet gulágból átalakított barakk várja, ahol több száz elítélt alszik egy légtérben, éjszaka pedig csupán rájuk zárják az épület ajtaját. Az elítéltek így, őrök társasága nélkül töltik az éjszakát.

Navalnij január 20-án a Bírósághoz fordult. Kérte, hogy a Bíróság eljárási szabályzata 39. cikke alapján ideiglenes intézkedéssel rendelje el szabadlábra helyezését.

Navalnijt bilincsben viszik át január 18-án a Moszkva melletti rendőrőrsről, ahol az érkezését követő éjszakát töltötte. Forrás: bit.ly/2Zs3vVg

A Bíróság ideiglenes intézkedést akkor alkalmazhat, a felek bármelyike azt kéri, és a jogainak megóvásához, az eljárás megfelelő lefolytatásához halasztást nem tűrő cselekményt kell lefolytatni. Ilyen esetben a Bíróság nem a jogvitában dönt érdemben, hanem csupán azt biztosítja, hogy az egyezménysértés tárgyában születő döntésig eltelő időben az érintettet ne érhesse jóvátehetetlen joghátrány. Ilyen lehet például egy kiadatás vagy kitoloncolás ideiglenes megakadályozása.

A Bíróság a kérelem beérkezését követő napon az alábbi kérdésekkel fordult Oroszországhoz:

1. Veszélyben van a Kérelmező élete? E körben figyelembe veendőnek tartotta a Bíróság azt, hogy legalábbis kivizsgálásra érdemes feltételezések szerint a Kérelmezőt kishíján halálos kimenetelű idegméreggel elkövetett támadás érte, amelynek elkövetőit az orosz hatóságok máig nem azonosították.

2. Amennyiben a Kérelmező élete a fentiekre tekintettel veszélyben van, milyen intézkedéseket tesz az orosz állam a Kérelmező életének védelme érdekében? A Bíróság külön rákérdezett a Kérelmező állami fogvatartása alatt neki garantált biztosítékokra.

3. Biztosított-e a Kérelmező fogvatartásának körülményeit és a vele való bánásmódot rendszeresen kontrolláló, az európai elvárásoknak megfelelő, független ellenőrzés?

Január 26-án az orosz kormány válaszolt is a Bíróságnak. Ebben kifejtette, hogy a Kérelmező egy megfelelően őrzött intézményben van. Celláját kamerával is megfigyelik, ott hozzáférése van a börtön hálózatán keresztül elektronikusan kommunikálni. Az orosz fél tájékoztatása szerint Navalnij telefonálhatott is, valamint több alkalommal felkereste védője és egy megfigyelőbizottság is.

Navalnij vitatta, hogy ezek az intézkedések megfelelően garantálnák, az élete és egészsége biztonságát.

A Bíróság a fogvatartás jelenlegi körülményeit figyelembe véve úgy értékelte, hogy Navalnij életének és egészségének biztosítása megköveteli a fogvatartás megszüntetését, és a mai napon elrendelte, hogy Navalnijt azonnal helyezzék szabadlábra.

Borítókép: Navalnij vádlottként egy üvegkalitkában vesz részt a tárgyalásán. Forrás: https://bit.ly/3qvJl8G

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás