Strasbourgi Figyelő

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának fontosabb friss döntéseinek összefoglalása

Hír

Hollandia eljárást indított Oroszország ellen a maláj gép lelövése miatt

A Malaysia Airlines MH17-es járatszámú, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett egy szovjet tervezésű BUK (Бук) föld-levegő rakéta találta el. A fedélzeten tartózkodó 298 utas és a teljes személyzet életét vesztette. Az utasok túlnyomó része, 196 ember holland állampolgár volt. A rakétát az oroszpárti ukrán szeparatisták által kontrollált Doneck-régióból indították.

A rakétarendszer radarral beméri a célpontot. A robbanófej a célponttól néhány méterre a levegőben detonál, a tényleges találat repeszek ezreinek formájában éri a gépet. Ennek következtében a kabinnyomás azonnal drámaian lecsökken, a géptörzs és a hajtóművek pedig végzetesen károsodnak. A félreértések elkerülése érdekében a polgári repülőgépek útvonala nyilvános, a járművek pedig folyamatos radarjelzéssel kommunikálják státuszukat.

A BUK-családba tartozó föld-levegő rakétarendszer indítóegysége az orosz zászlóval. Forrás: bit.ly/3f234pR

A holland állam a kérelemben rámutat, hogy a rakétarendszert nem az ukrán erők hagyták a bázison, annak beszerzése kizárólag Oroszországból, az orosz államtól történhetett. Ezen felül a légvédelmi rakétarendszer működtetéséhez is speciális, csak Oroszországban elérhető szaktudásra van szükség. Erre tekintettel a kérelem érvelése szerint az orosz állam (is) felelős a tragédiáért.

A holland kormány kérelmében az élethez való jog megsértése mellett a kínzás, valamint embertelen és megalázó bánásmód tilalmának sérelmére és a hatékony jogorvoslat hiányára is hivatkozik. Az orosz állam cáfolja, hogy bármi szerepe lett volna az utasszállító repülőgép lelövésében.

Címlapkép: Az oroszbarát ukrán szeparatista erők katonája őrzi a lelőtt gép roncsait. Forrás: https://bit.ly/30P9dAO

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás